Koers en muziek

 

Geert is muziek- en koersfanaat. Hij schrijft, vertelt en zingt over koers. En doet o zo veel meer. De Ronde van Vlaanderen is een rode draad door zijn leven. Muziek was en is er altijd, voor en achter de schermen.

 

Geert Vandenbon (°1957) leerde gitaar spelen van zijn broer Paul en rockte in Brugge als gitarist van ‘local heroes’ Q-Bic. Toen voetbalde hij nog, en scoorde op de Klokke. Jawel.

 

Zijn professionele leven leidde naar koers en muziek. Hij runde vanaf 1989 zijn communicatiebureau Pinguin Productions en was actief bij honderd-en-een projecten, festivals en events. In 1987 maakte hij kennis met de Ronde van Vlaanderen. Een wereld ging open. Hij speelde duivel-doet-al en bouwde mee aan de groei van het Monument in de jaren 1990 en 2000. De finishboog in Meerbeke was zijn ding en hij was mede-bezieler/stichter van het Centrum RVV in 2003. Een levenswerk.

 

Hij trok de boer op om te vertellen over de historiek van de Ronde, gaf boeken uit en groef verder. Het bracht hem in 2022 bij Kobe Ilsen en het Radio1-programma ‘Weet ik veel’.

 

In zijn hoofd bleef hij muzikant. In 2006 schreef hij liedjes voor de cd ‘Warmer dan Ooit’ van Kris Baert. De single ‘Met jou naar de tijd’ was vaak te horen op Radio2. In juli 2009 debuteerde Geert (52 al) met het Nederlandstalig album ‘Landingsbaan’. Emile Verstraeten nam, als jonge ket, de productie waar.

 

Vanaf 2012 toert Geert als muzikale sidekick van Michel Wuyts in hun theaterprogramma’s ‘Planeet Koers’ en ‘Dag & Nacht Koers’. Ze speelden zo’n 125 voorstellingen. En dan was er 2021 met de single ‘Sarah’, waarmee hij Radio1 en - jawel - Ment-TV haalde.

 

Koers en muziek dus. Schrijven, spelen, zingen, vertellen, organiseren. De boeken ‘20 Jaar Wolfpack’ en ‘Onze Vlaamse Koersen’ zijn (ten dele) van zijn hand.
Het verhaal van podiumbouwer Stageco is door hem neergepend.
Zijn ‘Koers(scheur)Kalender’ werd een vaste waarde.
En Geert is op vandaag o.m. ook de ‘fixer’ van Jan De Wilde.

 

In 2023 is Geert muzikant van dienst  in het programma ‘De Tien
Geboden’ van De Cauwer’ (met José en Rik Vanwalleghem). En hij

gaat solo op stap met liedjes en verhalen, met ‘Quincampoix’ op zak.

 

Geert Vandenbon • april 2023

Quincampoix

 

1. De renner en de fiets

 

Een miniatuurtje over de innige band tussen de coureur en zijn rijwil, adh van beelden, obstakels en gevoelens tijdens de koers.

 

2. Klimmen als geloof

 

Over de extase van het klimmen. Het eindeloos genot van de pijn, het eindeloos zwoegen naar boven … en naar beneden.

 

3. Alleen wie slim is, die wint

 

Renners zijn pientere kerels. Strategen, schakers, pokeraars. Een koers is niet altijd voor de beste. Wel altijd voor de sluwste, de slimste.

 

4. Quincampoix

 

Over de kunst van het tijdrijden. En de bereidheid de prooti bij de nek te grijpen. Met een verwijzing naar Maître Jacques om de song neer te leggen.

 

5. Helden

 

Over de pijn, de harheid, het drama dat elke meter loert.Pijn, altijd pijn. Soms met goede afloop, maar lang niet altijd.

 

6. Dag en nacht Koers

 

Voor altijd gelinkt aan de voorstelling 'Dag & Nacht Koers', van en met Michel Wuyts.

 

7. Lijf, benen brein

 

Velen zijn geroepen, weinig uitverkoren. Over de droom om coureur te worden, en de vaststelling het nooit te kunnen worden.

 

8. Reis

 

Over hoe het leven loopt. Een terugblik in bezinning.

 

9. Sarah

 

Mijn pièce-de-résistance. Het lied was er al in sepember 2021, en leidde een eigen leven.

 

 

Klik en luister naar 'Helden'

Pinguin Bookings • geert@pinguinproductions.be • ++32(0)475-45 05 63